proste prostopadłe
iza: oblicz dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji f(x) = (1/2 m −3) i g(x) = (m−5)x+2m są
prostymi prostopadłymi
19 paź 22:02
bezendu:
a1*a2=−1
19 paź 22:03
iza: tam powinno być (1/2 m − 3) x
ale wychodzi mi potem delta < 0 .......
19 paź 23:01
Janek191:
a1*a2 = − 1
czyli
( 0,5 m − 3)*( m − 5) = − 1
0,5 m2 − 2,5 m − 3m + 15 + 1 = 0
0,5 m2 − 5,5 m + 16 = 0 / * 2
m2 − 11 m + 32 = 0
Δ = 121 − 4*1*32 = 121 − 128 < 0
Odp. Nie ma takiego m , by te proste były prostopadłe.
19 paź 23:35
tom:
f(x) =(0,5m−3) −−− to funkcja stała !
19 paź 23:46