oblicz wartość wyrażenia
Buu: cos(−π/6) * tg(−5π/6)* sin(−π/3) *ctg(−2π/3)=?
19 paź 21:33
Buu: proszę
19 paź 21:42
Saizou : a w czym problem
19 paź 21:43
Buu: gdyby to było tg(5π/6) to bym to rozpisała ze wzorów redukcyjnych ale z tymi minusami nie wiem
jak sobie poradzić
19 paź 21:51
Buu: ...
19 paź 22:05
Saizou : jest taki wierszyk "tylko cosinus zjada minus", czyli cos(−x)=cosx
dla innych funkcji
sin(−x)=sinx
tg(−x)=−tgx
ctg(−x)=−ctgx
19 paź 22:13
Buu: czyli cos(−π/6) * tg(−5π/6)* sin(−π/3) *ctg(−2π/3)= √3/2 * √3 * (−√3/2)* √3/3 = −9/12 =
−3/4
odp. = −1/4 czyli chyba coś pomieszałam po drodze
19 paź 22:24
Saizou : policzmy każde oddzielnie (ja sobie zamienię na miarę w stopniach, bo nie lubię miary łukowej)
| | π | | √3 | |
cos(− |
| )=cos(−30)=cos(30)= |
| |
| | 6 | | 2 | |
| | 5π | | √3 | |
tg(− |
| )=tg(−150)=−tg(150)=−tg(180−30)=−(−tg(30))=tg(30)= |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | π | | √3 | |
sin(− |
| )=sin(−60)=−sin(60)=− |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | 2π | | √3 | |
ctg(− |
| )=ctg(−120)=−ctg(120)=−ctg(180−60)=−(−ctg(60))=ctg(60)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | | √3 | | √3 | | √3 | | 9 | | 1 | |
to ich iloczyn jest równy |
| * |
| *(− |
| )* |
| =− |
| =− |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 36 | | 4 | |
19 paź 22:30