matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prooooszę pomóżcie :(
stokrotka :
2x
3−x
−
x+1
x
2
−1
19 paź 21:21
tom:
x
2
−1=(x−1)(x+1) założenia : x≠1 i x≠ −1
2x(x−1) −(3−x)
2x
2
−2x−3+x
2x
2
−x−3
=
=
=
(x+1)(x−1)
(x+1)(x−1)
(x+1)(x−1)
(2x−3)(x+1)
2x−3
=
=
(x+1)(x−1)
x−1
19 paź 23:52