matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
aaania:
Wykaż że funkcja f określona wzorem f(x)=ax
2
+ (a+c)x +c, gdzie a i c są dowolnymi liczbami rzeczywistymi oraz a≠0, ma co najmniej jedno miejsce zerowe
19 paź 21:15
Bizon:
Δ=(a+c)
2
−4ac Δ=a
2
+2ac+c
2
−4ac Δ=(a−c)
2
Δ≥0 cnw
19 paź 21:23