implikacja
zadanie: O zdaniu T(n) wiadomo, że prawdziwe jest T(1), a ponadto dla każdej liczby
naturalnej n implikacja T(2n−1)⇒T(2n) jest fałszywa. Czy stąd wynika, że
a) T(5) jest prawdziwe .............................
b) T(6) jest prawdziwe .............................
c) T(7) jest fałszywe .............................
d) T(8) jest fałszywe .............................
prosze o pomoc
19 paź 20:56
PW: Implikacja T(2n−1)⇒T(2n) jest fałszywa. Co to znaczy? Tylko jedno:
− poprzednik jest zdaniem prawdziwym, a następnik fałszywym.
Wygląda na to, że dla nieparzystych k zdanie T(k) jest prawdziwe, a dla parzystych fałszywe.
19 paź 21:14
zadanie: dziekuje
czyli np. dla n=5 jest:
T(5)
T(2*5−1)⇒T(2*5)
czyli T(9)⇒T(10) dobrze to podstawiam?
ale wtedy byloby
a) nie
b) nie
c) tak
d) tak
?
19 paź 21:35
PW: T(5) = T(2•3−1), w tym wypadku n=3
Implikacja T(5) ⇒T(6) zgodnie z założeniem jest fałszywa. Oznacza to, że poprzednik T(5) jest
prawdziwy, a następnik T(6) jest fałszywy.
W ten sposób zawsze poprzednik − T(nieparzystej) jest prawdziwy,a następnik T(parzystej) jest
fałszywy.
a) tak
b) nie
c) nie
d) tak
19 paź 21:52
zadanie: dziekuje
19 paź 22:03
zadanie: O zdaniu T(n) wiadomo, że prawdziwe jest T(1), a ponadto dla każdej liczby
naturalnej n zachodzi implikacja T(n)⇒T(n+4). Czy stąd wynika, że prawdziwa jest
implikacja
a) T(80)⇒T(92) .......
b) T(81)⇒T(93) .......
c) T(96)⇒T(76) .......
d) T(97)⇒T(77) .......
mam problem z podpunktem c)
pozostale odp. mam takie:
a) tak
b) tak
c) nie wiem
d) tak
dobrze? moglbym prosic o pomoc w c)
19 paź 22:05
PW:
Z założeń wynika, że prawdziwe są zdania T(5), T(9), T(13), ... , T(4n+1), ...
77=4•19+1 jest między innymi prawdziwe
97=4•24+1 jest między innymi prawdziwe
wobec tego implikacja T(97) ⇒ T(77) jest prawdziwa (z prawdy wynika prawda).
Uzasadnieniem nie jest fakt, że numery różnią się o wielokrotność 4.
Dlatego też nic nie wiemy o prawdziwości T(96) i T(76) (założenia nie pozwalają wnioskować o
prawdziwości bądź nie dla liczb parzystych). Skoro nie wiemy, to trzeba odpowiedzieć
c) nie (z założeń to nie wynika).
19 paź 22:30
zadanie: dziekuje
19 paź 22:38
zadanie: O zdaniu T(n) wiadomo, że prawdziwe jest T(1), a ponadto dla każdej liczby
naturalnej n implikacja T(3n−1)⇒T(3n) jest fałszywa. Czy stąd wynika, że
a) T(7) jest prawdziwe .............................
b) T(8) jest prawdziwe .............................
c) T(9) jest fałszywe .............................
d) T(10) jest fałszywe .............................
n=3
T(8)⇒T(9)
a) nie
b) tak
c) tak
d) nie
dobrze?
19 paź 22:41
PW:
19 paź 22:53
zadanie: dziekuje
19 paź 23:04
zadanie: juz ostatnie na dzisiaj
O zdaniu T(n) udowodniono, że prawdziwe są T(1) i T(100), oraz że dla dowolnego
n≥10 zachodzi implikacja T(n)⇒T(n−1). Czy można stąd wnioskować, że
a) prawdziwa jest implikacja T(300)⇒T(200),
b) prawdziwa jest implikacja T(200)⇒T(300).
a) tak
b) nie wiem
19 paź 23:07
zadanie: moglbym prosic o pomoc w b) ?
19 paź 23:31
zadanie: ?
20 paź 08:27
zadanie: ?
20 paź 12:32
zadanie: a jak bedzie w b)?
20 paź 13:03
zadanie: ?
20 paź 15:22