procenty
kacpin: Pan Jan wpłacił do banku A 22 000 zł na roczną lokatę z oprocentowaniem 4,2%. Pan Andrzej
wpłacił do banku B również 22 000 zł na okres jednego roku, ale z oprocentowaniem 4% w
stosunku rocznym i z półroczną kapitalizacją odsetek. Oblicz stan konta każdego z panów po
roku oszczędzania. Bank za każdym razem dopisuje odsetki do rachunku pomniejszone o
20−procentowy podatek od zysku. Uzupełnij odpowiedź.
19 paź 20:56
Saizou : pan Jan
p=4,2%*0,8=3,36% (bo odciągamy podatek)
| | 3,36 | |
K=22 000*(1+ |
| )1=22 739,20 zł |
| | 100 | |
pan Andrzej
4 % na rok , czyli 2% na pół roku
p=2%*0,8=1,6% (bo odciągamy podatek)
| | 1,6 | |
K=22 000*(1+ |
| )2=22 709,63 zł |
| | 100 | |
19 paź 21:04