arccos(cos(10)) = ?
Atar1x: arccos(cos(10)) = ?
Jak się zabrac za tego cos z 10 ? I have no idea...
19 paź 20:52
Atar1x: @ref
19 paź 21:30
Mila:
10
19 paź 21:34
Mila: Jeśli to są stopnie.
10o
19 paź 21:36
Atar1x: To nie są stopnie to jest po prostu liczba 10 i to jest problem.
19 paź 21:36
PW: Problem jest w definicji funkcji arccos
arccos(y)=u ⇔ y=cosu, ale odwrotna funkcja istnieje tylko dla funkcji różnowartościowej, więc
przyjęto, że y=cosx rozpatrujemy tylko na przedziale ... i wtedy konstruujemy funkcję do niej
odwrotną arccosy, y∊[−1,1]. Jeżeli to rozumiemy, to widzimy, że cos10 może być, i tak wartość
y wpadnie w przedział [−1,1]. Natomiast u=arccosy wpadnie i tak w przedział ..., więc zamiast
10 można było wziąć inny x, dla którego
y = cosx = cos10,
ale który to x należy do przedziału .... Po prostu wzór redukcyjny − poszukać iksa mniejszego
niż 10 , dla którego cosx = cos10
19 paź 22:05
Mila:
może arccos(cos(4pi−10))=4π−10
4π−10∊<0,π>
19 paź 23:53