jak trzeba to skrócić?
misiek:
19 paź 20:45
KlUsEk^^: x/x−1−2x+1/x2+x−2=x/x−1−2x+1/(x+2)(x−1)=x(x+2)−2x−1/(x+2)(x−1)=x2−1/(x+2)(x−1)=x+1/x+2
19 paź 22:37
stokrotka : ooooooooooooooooo dziekuje <3
19 paź 22:38
misiek: ooo widze ze nie tylko mi potrzebne xd
19 paź 22:39
misiek: | 2x | | 3−x | |
| − |
| a tooo? |
| x+1 | | x2−1 | |
19 paź 22:40
Saizou : najpierw dziedzina x∊R\{−1;1}
| 2x(x−1) | | 3−x | |
| − |
| = |
| (x+1)(x−1) | | (x−1)(x+1) | |
rozłoży licznik do postaci iloczynowej
Δ=1+24=25
√Δ=5
19 paź 22:46
misiek: jejuuu dziękuję Wam kochani <3
19 paź 23:11
Kataleja: Dany jest ciąg (An)o wyrazie ogólnym An= n+15
−−−−−−−−−
11
Sprawdź czy istnieje wyraz tego ciągu równy 1,6
19 paź 23:21
misiek: a taki jak zrobic?
| 1 | | 2 | | 4 | |
| − |
| − |
| |
| 2x2+5x | | 25−10x | | 4x2−25 | |
19 paź 23:31