.
olcia: Granica
an=3n+√n2+4
19 paź 20:43
olcia: czy moge to zrobic tak ?
lim an (3n+n+2)=+∞
19 paź 20:48
Krzysiek: nie,bo √n2+4≠n+2
19 paź 21:04
Krzysiek: ale wynik dobry.
19 paź 21:05
olcia: ok, dziękuje, juz chyba zrobilam

trzeba ze wzorow skroconego mnożenia ?
19 paź 21:12
Krzysiek: nie, wystarczy wyciągnąć 'n' przed nawias albo po prostu napisać ∞ (∞+∞=∞)
19 paź 21:14
olcia: ale ze wzorów też można ?
19 paź 21:16
Krzysiek: można ale po co? skoro tak jest najłatwiej i najszybciej
19 paź 21:19
olcia: a w taki przykład :
an=(n−3√n3−n2)
19 paź 21:24
Krzysiek: tu już po wyciągnięciu 'n' przed nawias masz symbol nieoznaczony ∞*0
więc skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia a−b=(a3 −b3)/(a2+ab+b2)
19 paź 21:43
olcia: no ok te już ogarniam

Tylko mam już ostatnią prośbę, czy mógłbys mi to rozpisać :
| | 1 | |
wiem że trzeba doprowadzić do (1+ |
| )n ale niestety nie potrafię |
| | n | |
19 paź 21:54
Krzysiek: n+1=(n−1)+2
masz doprowadzić do postaci: (1+1/bn)bn
gdzie bn →∞
19 paź 21:56
olcia: Nie rozumiem, skąd wzięło sie to (n−1)+2
19 paź 21:58
Krzysiek: | n+1 | | n−1+2 | | 2 | |
| = |
| =1+ |
| ... |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | |
19 paź 21:59
olcia: ahhh, no tak dziękuje
19 paź 22:00