metoda zbieżności Banach'a, proszę o pomoc!!
Adam: witam jak wyznaczyć α w metodzie Banacha dla pierwiastka n−tego stopnia:
x
n=A
.....
i wychodzi mi po przekształceniach:
| | 1 | | A | |
x= |
| *( |
| +xα) żeby wyznaczyć α(która ma wpływ na ilość powtórzeń |
| | α+1 | | xn−1 | |
rekurencyjnych) to optymalne α będzie dla f'(x)=0 no to liczę pochodną:
| | 1 | | A | | A | |
( |
| *( |
| +xα))'= − |
| +α=0 |
| | α+1 | | xn−1 | | x{n−1}2 | |
i moje pytanie jak wyznaczyć α=n−1(bo żeczywiscie alfa optymalne takie wychodzi)


?