Mateusz: Cześć kasiulka ładne imię

rysunek musisz sobie sama zrobić bo tu nie za bardzo mam warunki
korzystasz z II zasady dynamiki czyli
F = m*a znajdujesz wypadkiowe siły nadające klockom przyszpieszenie czyli
dla klocka o masie m
1: F
s −T = m
1*a (.)
dla klocka o masie m
2: Q − F
s = m
2*a ale trzeba pamiętać że w zadaniu mamy
| | T | |
fk = |
| a co za tym idzie N = m1*g
|
| | N | |
Q = m
2*g
stąd T = f
k*N = f
k*m
1*g i równanie (.) przyjmuje postać:
F
s−f
k*m
1*g=m
1*a
Aby obliczyć wartość przyszpieszenia układu klocków dodajemy stronami równania
m
2*g − F
s +F
s − f
km
1g = m
2a + m
1a → upraszczamy wyrazy podobne
m
2g − f
km
1g = a(m
1 + m
2)/:m
1 + m
2 → wyłączam a przed nawias
| | g(m2 − fkm1) | |
a = |
| → wyłączam g przed nawias i podstawiam do wzoru i pamiętamy o |
| | m1 + m2 | |
| | 5 | | m | |
kolejnośći wykonywania działań i z tego a = |
| |
|
|
| | 3 | | s2 | |
Aby obliczyć siłę napięcia nici korzystam ze wzoru:
m
2g − F
s = m
2a →niewiadomą F
s przenoszę na lewo
−F
s = m
2a − m
2g /*(−1) → obustronnie mnożymy przez (−1)
F
s = −m
2a + m
2g
F
s = m
2g − m
2a = m
2a(g −a) →wyłączam m
2 przed nawias
i podstawiamy i wychdzi że siła napięcia nici wynosi 25N
| | m | |
jeszcze analiza na jednostkach [Fs] = kg* |
|
|
| | s2 | |
jeszcze legenda:
T→ siła tarcia
F
s→siła napięcia nici
Q→siła ciężkości
N→wartość siły nacisku
f
k→współczynnik tarcia kinetycznego