Wartosc bezwzgledna
TheeMI: Hej. Mam problem z jednym zadan z wartoscia bezwzgledna.
||x−2|+x|=4
Patrzylem na teorie na tej stronie i nadal nie wiem jak sie zabrac za ten przyklad. Podstawic
zmienna za |x−2| ? Opuscic wartosc ? Przedzialy ?
19 paź 20:37
Bizon:
|x−2|+x=4 lub |x−2|+x=−4
... porządkuj ... i podobnie powalcz z drugim modułem
19 paź 20:44
Saizou : llx−2l+xl=4
1o 2o
lx−2l+x=4 lub lx−2l+x=−4
lx−2l=−x+4 lub lx−2l=−x−4
1o
dla x<2
−x+2=−x+4
2=4 sprzeczność
dla x≥2
x−2=−x+4
2x=6
x=3 ∊<2:+∞)
2o
dla x<2
−x+2=−x−4
2=−4 sprzeczność
dla x≥2
x−2=−x−4
2x=−2
x=−1∉<2:+)
odp. x=3
19 paź 20:46
TheeMI: A zalozenia do opuszczenia wartosci ? wychodzi |x−2|+x>0 lub w drugim przypadku mniejsze od
zera.
19 paź 20:47
TheeMI: Dzieki za rozwiazanie. Czyli podazalem w dobra strone. Tylko wrocilem do pierwszego
opuszczania i do zalozen. nie trzeba ich tam ?
19 paź 20:50
PuRXUTM: ||x−2|+x|=4 ⇔
|x−2|+x=4 v |x−2|+x=−4
i teraz chyba najlepiej przedziałami
1) |x−2|+x=4
|x−2|=4−x
a) dla x<2 b) dla x≥2
−x+2=4−x sprzeczność x−2=4−x
2x=6
x=3
2) |x−2|+x=−4
|x−2|=−4−x
a) dla x<2 b) dla x≥2
−x+2=−4−x x−2=−4−x
2=−4 sprzeczność 2x=−2
x=−1 x nie należy do dziedziny.
Jedynym rozwiązaniem jest x=3
Ale lepiej niech jeszcze ktoś sprawdzi moje obliczenia
19 paź 20:54
TheeMI: Tak. Jest dobrze. Ale co z zalozeniami przy opuszczaniu pierwszej wart. bezwzglednej ? Czemu
nie ma lx−2l+x<0 i wieksze lub rowne 0
19 paź 20:56
Saizou : możesz tak zrobić
−dla x≥0
lx−2l+x=4
−dla x<0
−(lx−2l+x)=4
lx−2l+x=−4
jest to dokładnie to sam
19 paź 21:00
TheeMI: Dobra. juz wiem

Dzieki za pomoc.
19 paź 21:03