zbadać okresowość funkcji
Lemon: Witam, mam zadane sprawdzić czy funkcja f(x)=sin3x jest okresowa i jeżeli tak, to podać
jej okres podstawowy.
Jednak w pewnym momencie zatrzymuję się:
f(x)=sin3x
f(x)=f(x+T)
f(x+T)=sin3(x+T)=sin(3x+3T)
sin3x=sin(3x+3T)
3x = 3x + 3T
Wychodzi T=0, więc coś jest nie tak.
Prosiłbym o wskazanie błędu.
Pozdrawiam.
19 paź 20:32
Lemon: hmm...
chyba musi być:
3x +2π = 3x + 3T
ale dlaczego mam dodać 2π?
przecież nie znam okresu... nie rozumiem tego.
19 paź 20:48
Lemon: Pomóżcie proszę, na pewno wielu z Was zna odpowiedź
19 paź 21:13
PW: Skoro dla każdej x∊R ma być
(1) sin(3x) = sin(3x+3T),
to znaczy że 3T jest wielokrotnością 2π. Wiemy to, bo funkcja sinus jest okresowa i jej okres
jest równy 2π. Najmniejszą liczbą dodatnią spełniającą równanie (1) dla każdej x jest 2π.
Wniosek najmniejszą liczbą 3T spelniającą (1) jest 2π:
3T = 2π,
Inacej mówiąc: okres zasadniczy funkcji sin(3x) jest 3 razy mniejszy niż okres funkcji sinx.
19 paź 21:23
PW: Za karę powiedz: jaki jest okres zasadniczy funkcji
f(x)=sin(πx)
19 paź 21:26
Lemon: Dziękuję

Odpowiadając na pytanie: x razy mniejszy od okresu funkcji sinx
19 paź 21:28
Lemon: | | 1 | |
chociaż nie zawsze, może też być większy, gdy np x= |
| |
| | 2 | |
19 paź 21:36
Lemon: ale głupoty napisałem
19 paź 21:37
Lemon: π razy mniejszy, oczywiście
19 paź 21:38
PW: Pięknie, czyli okresem funkcji sin(πx) jest liczba π razy mniejsza niż 2π, tp znaczy 2.
19 paź 21:42