Wektory
Mateusz: zad.
Dane są dwa wektory: a=(−1,1,1) i b=(2,0,1). Znaleźć wektor c jeśli wiadomo, ze leży on na
płaszczyźnie wyznaczonej przez wektory a i b, jest prostopadły do wektora b oraz spełnia
warunek a*c=7
proszę o pomoc, dochodzę do dwóch równań, korzystam tylko ze wzorów na skalarny
2x + z = 0
−x +y +z = 7
mam o jedną niewiadową za dużo i nie jak ją usunąć
19 paź 20:12
Janek191:
cd.
2x + z = 0 ⇒ z = − 2 x
− x + y − 2 x = 7
−−−−−−−−
y = 3 x + 7
więc
→
c = [ x, 3 x + 7, − 2 x ] , x ∊ R
========================
20 paź 10:04
Mateusz: istnieje taka zależność, ze skoro są teoretycznie na jednej płaszczyźnie to zety muszą być
rowne sobie, czyli w tym przypadku równe 1
?
20 paź 17:32
Mateusz: i dziękuję, rzecz jasna
20 paź 17:32