Witam
IIIgOOOr: Mam kilka równan logarytmicznych do rozwiazania. prosze o pomoc bo nie wiem jak sie za nie
zabrac
a) log
2[(x+1)(x−3)]=2log
4(x−8)−log
0,5[(x+1)(x−5)]
c)(4−
√15)
x+(4−
√15)
x=8
d)log(9
x+1)=1−log3+xlog3
19 paź 20:09
Bizon:
d)
... dalej podstawienie
19 paź 20:15
Bizon:
c) sprawdź znaki ... bo szkoda "darmowej" partaninki −
19 paź 20:16
IIIgOOOr: w c) znaki sie zgadzaja na pewno
19 paź 20:19
IIIgOOOr: mozesz bardziej rozpisac to d) bo zielony jestem jesli chodzi o te rownania
19 paź 20:22
IIIgOOOr: Pomoze ktos
20 paź 13:32
ICSP: c) podstawienie t = (4 + √15)x zadziała
b) przemnóż przez 2−2x
a) po ustaleniu dziedziny Sprowadzaj wszystko do logarytmu o jednej podstawie
20 paź 13:33
ICSP: c jednak nie trzeba nic podstawiać
(4 − √15)x = 4 ⇒ x = log(4 − √15) 4
20 paź 13:36
ICSP: b) przez 22x oczywiście : /
Co się ze mną dzieje
20 paź 13:39
IIIgOOOr: d) juz zrobilem jakby co

dziekuje za jakakolwiek pomoc =)
20 paź 13:44
IIIgOOOr: hahahaha spokojnie wlasnie sie zastanawialem nad tyym b) al luz dzieki za pomoc w kazdym razie
20 paź 14:00
IIIgOOOr: tam w b) wychodzi pozniej 24(2
x)
3−6=(2
x)
2 tak? i teraz mozna niewiadoma pomocnicza
wprowadzic
20 paź 14:07
ICSP: Nie

w b) wychodzi 24(2
x)
3 − 2 = 4 * (2
x)
2
20 paź 14:58
IIIgOOOr: i co dalej
20 paź 16:29