jak to mozna skrocic?
xoo: U{ −2x2+8x−8 } U{ (x−2)(x+2) }
19 paź 19:15
Kaja: a co tu ma w ogóle być?
19 paź 19:15
xoo: pomiedzy tymi dzialaniami jest kreska ulamkowa
19 paź 19:17
Kaja: | | −2x2+8x−8 | |
to ma wyglądac tak |
| ? |
| | (x−2)(x+2) | |
19 paź 19:19
xoo: tak
19 paź 19:20
Bizon:
w liczniku masz −2(x2−4x+4)=−2(x−2)2
19 paź 19:22
Antek: −2x2+8x−8 rozlozyc na postac iloczynowa i jesli sie da to uproscic to wyrazenie
19 paź 19:22
Kaja: no to rozłóżmy najpierw licznik na czynniki:
Δ=64−64=0
zatem −2x
2+8x−8=−2(x−2)
2
| | −2(x−2)2 | | −2(x−2) | |
czyli nasz ułamek można zapisac w postaci: |
| = |
| |
| | (x−2)(x+2) | | x+2 | |
19 paź 19:22
xoo: chyba ze cos zle zrobilam, bo poczatkowe rownanie wyglada tak : U{ x+1 } U{ x−2 } − U{ x−5 } U{
2−x }
19 paź 19:23
xoo: tylko że ma wyjsc samo 2

i już nie wiem jak mam to zrobic. a sprawdzalam i chyba sie raczej nie pomylilam....
19 paź 19:25
Kaja: | x+1 | | x−5 | | x+1 | | x−5 | | x+1 | | x−5 | | 2x−4 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| + |
| = |
| = |
| x−2 | | 2−x | | x−2 | | −(x−2) | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
19 paź 19:30
xoo: dziekuje
19 paź 19:34
Kaja:
19 paź 19:38
xoo: kurcze

a jak mam U{ x+1 } U{ x } − U{ 1 } U{ x−x
2 } ?
19 paź 19:49
Kaja: | x+1 | | 1 | | (x+1)(1−x) | | 1 | | 1−x2−1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| x | | x(1−x) | | x(1−x) | | x(1−x) | | x(1−x) | |
19 paź 19:55
xoo: własnie powinno wyjsc U{x} U{x−1}
19 paź 19:56
Kaja: | | −x | |
no to nie ma problemu, z mianownika wyciągamy przed nawias minus i wtedy mamy |
| i |
| | −(x−1) | |
minusy się skracają. wychodzi tak jak podałaś
19 paź 19:59
xoo: a jak w nastepnym przykladzie wyszlo mi U{ −1} U {x−1} a powinno U {1} U {1−x} ?:(
19 paź 20:02
Kaja: to z mianownika wyciągnij minus przed nawias, tak jak ja to zrobiłam poprzednio i wtedy te
minusy się skrócą
19 paź 20:03
xoo: dziękuje

bardzo
19 paź 20:05
Kaja: proszę bardzo
19 paź 20:09
xoo: a jak mam taki?

U{ x−3} U{ x+1 } − U{ 4 } U{ x+x
2 }
19 paź 20:15
Kaja: | x−3 | | 4 | | x(x−3) | | 4 | | x2−3x−4 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| x+1 | | x(x+1) | | x(x+1) | | x(x+1) | | x(x+1) | |
i dalej spróbuj dokończyć − rozłóż licznik na postac iloczynową
19 paź 20:18
Kaja: sprowadx do wspólnego mianownika. najpierw jeszcze rozłóż ten drugi mianownik na iloczyn
19 paź 20:19
xoo: dziękuje, bo ja kurcze jeszcze tą 4 mnożyłam raz...

dziekuje bardzo
19 paź 20:22
Kaja:
19 paź 20:22
xoo: a taki przyklad?
| | 2x3+x2−4x−3 | |
bo dalej mi wychodzi |
| |
| | (x+1)(x+1)(x−1) | |
19 paź 20:39