Jak obliczyć
wws: (3−√7) (2+2√7)
(5√2−2√10) (−3√10−2√2)
Pomiędzy działaniami w nawiasach nie ma znaku *
19 paź 19:04
Antek: A wiesz o tym ze tak naprawde to ten znak (*) tam jest .
tylko dla uproszczenia zapisu sie go nie pisze.
jak obliczyc? Mnozysz kazdy z kazdym
19 paź 19:08
wws: No tylko jak sie te dzialania w nawiasach wykonuje
19 paź 19:13
Kaja: 3*2+3*2√7−√7*2−√7*2√7=6+6√7−2√7−7=−1+4√7
19 paź 19:18
Antek: To nie pokazywala Pani w szkole jak sie mnozy nawiasy?
pokaze CI a)
(3−√7)(2+2√7)=3*2+3*2√7−√7*2−√7*2√7=6+6√7−2√7−14=−8+4√7=4(−2+√7)
Drugi zrob tak samo
19 paź 19:20