Rozwiąż równanie.
ilovemud: Proszę o pomoc.
Rozwiąż równanie:
a) x2+3x−18+4{x2+3x−6}=0
c) x2+{x2+20}=20
19 paź 18:44
Antek: zapisz to porzadnie
19 paź 18:54
ilovemud: oj przepraszam
a) x2+3x−18+4√x2+3x−6=0
c) x2+√x2+20=20
19 paź 18:58
ilovemud: c) x2+√x2+20=22
19 paź 18:59
Kaja: a)zał. x
2+3x−6≥0
| | −3−√33 | | −3+√33 | |
x∊(−∞; |
| >∪< |
| ;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
podstawienie: t=
√x2+3x−6, t≥0
t
2−12+4t=0
t
2+4t−12=0
Δ=64
√Δ=8
t
1=−6 sprzeczność
t
2=2
zatem 2=
√x2+3x−6 /()
2
4=x
2+3x−6
x
2+3x−10=0
Δ=9+40=49
√Δ=7
x
1=−5
x
2=2
19 paź 19:07
Kaja: drugie zrób podobnie
19 paź 19:07
ilovemud: Rozumiem już tylko mam jeszcze pytanie:
Skoro wychodzi x1=−5 to należy do dziedziny bo (−3−√33)/2 ≈−4,37
ale x2=2 a (−3+√33)/2 ≈ 2,7 więc dlaczego należy do dziedziny ?
w odpowiedziach pisze tak ze należy, w jakim razie co ja źle rozumuje?
Kolejne spróbuje zrobić sama.
19 paź 19:29
ilovemud: juz wiem nie nie podzieliłam przez dwa
19 paź 19:30
ilovemud: w tym drugim wychodzi mi z pierwszego równania x=4 lub x=−4 i to nalezy do dziedziny ale
wychodzi mi tez drugie równanie x2−29=0 i jak to zinterpretować?
19 paź 19:44