pierwiastki równania kwadratowego
wzoryviety: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2+(m−4)x−4m=0 jest cztery razy większa od sumy tych pierwiastków?
19 paź 18:34
Piotr 10: 10 Δ>0
20 x12+x22 =4(x1+x2)
(x1+x2)2 − 2x1*x2=4(x1+x2)
Dalej wzory Viete'a
19 paź 18:36
Kaja: rozpatrz warunki: Δ>0 i x12+x22=4*(x1+x2) a z tego po przekształceniu
mamy:
(x1+x2)2−2x1*x2=4(x1+x2)
19 paź 18:37
wzoryviety: czy dobrze rozumuję: po wstawieniu wzorów Viete'a i po przekształceniu otrzymamy coś takiego
(−b)2−2c=−4b (z tym, że uwzględniłem już, że a=1)?
19 paź 18:55
Kaja: tak
19 paź 18:56
wzoryviety: dziękuję
19 paź 19:00