Ilość możliwych wyborów 3 elementów z k zbiorów, każdy element z innego zbioru.
anonimysz: Nie mam kompletnie pojęcia, jak znaleźć metodę wyliczania czegoś podobnego.
Mamy k kolorów piłeczek, z każdego koloru mamy różną ilość piłeczek (n1, n2, ..., nk),
i chcemy wybrać z tych wszystkich piłeczek 3 o różnych kolorach. Ile jest takich kombinacji?
Chodzi mi o jak najbardziej uproszczony ogólny wzór dla dowolnej ilości kolorów i piłeczek w
kolorach. Jeśli tak się nie da, to proszę chociaż o przykład obliczeń dla danych:
k = 4
n1 = 5
n2 = 4
n3 = 3
n4 = 4
19 paź 18:31