Przedstaw wzór funkcji kwadratowej f w postaci iloczynowej
suzi: Przedstaw wzór funkcji kwadratowej f w postaci iloczynowej
f(x) = 12x2 + 8x + 32
f(x) = 2(x−3)2 −4
19 paź 18:27
Kaja: trzeba policzyć Δ, pierwiastki z odpowiednich wzorów i podstawić do wzoru
f(x)=a(x−x1)(x−x2). a w drugim podnies najpierw do kwadratu i zrób postac ogólną, a
potem jak w pierwszym.
19 paź 18:30
suzi: Z Δ wychodzi mi zero i nie wiem co dalej zrobić
19 paź 19:14
Kaja: to wtedy postac iloczynowa to: f(x)=a(x−x
0)
2, gdzie x
0 to pierwiastek liczony ze wzoru
19 paź 19:17
suzi: Wyszło mi f(x)=12(x−8)2 dobrze?
19 paź 19:24
Kaja: | | 1 | | 1 | |
x0=−8, więc f(x)= |
| (x−(−8))2= |
| (x+8)2 |
| | 2 | | 2 | |
19 paź 19:33
suzi: dzięki wielkie
19 paź 19:34
Kaja:
19 paź 19:38