zbiory prim
Sopel: wyznacz zbiory (A ∪ B)' (A∩B)' A'∩B' A'∪ B'
A =<−1:2> B=(0;4)
znalazłem zasade ze
(A ∪ B)'=A'∩B'
(A∩B)' = A'∪ B'
jak to wyglada na tym przykładzie
mi wyszło( A∪B)' (−∞;1) ∪ <4;∞) MA TO SENS?
19 paź 18:22
Kaja: prawie dobrze, powinno być (−∞;−1)∪<4;+∞)
19 paź 18:28
Sopel: a jak twoim zdaniem powinna wylatać reszta?
19 paź 18:29
Kaja: najpier obliczam A∩B=(0;2>, zatem (A∩B)' to będa te wszystkie liczby oprócz tego (0;2>, więc
(A∩B)'=(−∞;0>∪(2;+∞)
19 paź 18:32
Kaja: następne: wyznaczam sobie A', czyli jest to to wszystko co nie należy do A , zatem
A'=(−∞;−1)∪(2;+∞), podobnie z B'=(−∞;0>∪<4;+∞) i teraz część wspólną: A'∩B'=(−∞;−1)∪<4;+∞)
19 paź 18:34
Kaja: spróbuj podobnie zrobić ostatnie.
19 paź 18:35
Sopel: A' U B' (−
∞;0> U (2 ;
∞)
Dzięki za pomoc
19 paź 19:46
Kaja: 
wyszło dobrze
19 paź 19:48
19 paź 20:05