zadania okrag
kamil:
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan:
1.Dane sa punkty A=(−7,−3),B=(−3,5)
a)Napisz rownanie okregu o srednicy AB
b)Wyzacz dlugosc boku kwadratu wpisanego w ten okrag
2.Sprawdz bez rysowania ile punktow wspolnych ma prosta o rowaniu y=2x−1 z okregiem o rownaniu
x2+2x+y2−4y=4
3.Dany jest okrag o rowaniu x2+(y−4)2=25 i prosta o rowaniu
y=−7x+29 przecinajaca ten okrag w punktach A,B
a)wyznacz wspolrzedne punktow A,B
b)oblicz dlugosc cieciwy Ab
c)wyznacz kat α(alfa) miedy cieciwa AB i promieniem SA ,gdzie S jest srodkiem okregu
4 paź 22:23