Wie ktoś ?
IIIgOOOr: Zbadaj liczbę rozwiązań równania log2(4x − a) w zależności od parametru a.
19 paź 18:06
IIIgOOOr: poprawka: log2(4x − a) = x
19 paź 18:06
IIIgOOOr: wie ktoś
19 paź 20:01
Jakub: log2(4x−a) = x
2x = 4x−a
a = 4x − 2x
a = (22)x − 2x
a = 22x − 2x
a = (2x)2 − 2x
Wprowadzam zmienną pomocniczą t = 2x. Dla wszystkich x mam 2x > 0, więc t > 0.
a = t2 − t
Wykresem funkcji kwadratowej f(t) = t2 − t jest parabola. Szukam jej zbioru wartości y.
Δ = 1
yw = −14 = −14
Dla a < −14 równanie a = t2 − t nie ma rozwiązania, dla a = −14 ma jedno
rozwiązanie, a dla
a > −14.
Teraz narysuj parabolę f(t) = t2 − t. Rysuj poziome proste y = a i patrz jakie to są
rozwiązania i czy spełniają warunek t > 0.
19 paź 23:14
IIIgOOOr: dzieki
20 paź 13:31