matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wypisz funkcje złożone
ja:
Dane są funkcje f i g. wypisz funkcje złożone f(g(x)) i g(f(x)) dla podanych par funkcji fi g a) f(x)=3x+5, g(x)=
1
x+3
b) f(x)=
√
x+3
, g(x)=x
2
+2 c) f(x)=2x
2
−x+1, g(x)= 3 d) f(x)=lx−2al+b, g(x)=
1
2
+2
19 paź 17:48