pomocy
marta <3: rozwiąż równanie x3 + 3x2+ 5x −15 =0
4 paź 22:21
AROB: Zastosuj grupowanie wyrazów (wyłącz z każdej pary wyrazów wspólny czynnik).
Pokaż to.
4 paź 23:50
Mat: x(x2+3x)+5(x−15)=0
5 paź 12:23
Mat: (x2+3x)(x+5)(x−15)
5 paź 12:24
Magda: x(x+3)(x+5)(x−15)=0
5 paź 12:26
TrL: x3 + 3x2 + 5x − 15 = 0
x2 ( x + 3)− 5(x+3)=0
(x2−5)(x+3)=0
x2−5=0 lub x+3=0
x2=5 lub x= −3
x=√5 lub x= −√5 lub x= −3
5 paź 12:26
Magda: x= 0, x=−3, x= −5, x=15
5 paź 12:27
AS: Zadanie błędnie rozwiążane.
Ma tylko jedno rozwiązanie: x = 1.367
5 paź 13:09
tim: Albo marta źle przepisała znaki (i wyszłyby ładne wyniki) albo wyjdzie tak jak podał AS.
5 paź 13:13
AS: tim
Pozdrowienia
5 paź 13:14
tim: Również pozdrawiam
5 paź 13:16