Ciągi a_n i b_n sa dwustuwyrazowe. Ciąg a_n określony jest wzorem a_n=n^2 dla ka
kamczatka: Ciągi an i bn sa dwustuwyrazowe. Ciąg an określony jest wzorem an=n2 dla każdego
n∊{1,2,....,200}, a ciąg bn określa równość bn=a201−n
a) oblicz sto dziewiećdziesiąty wyraz ciągu bN
b)Znajdź taką liczbę k aby wyraz ak był cztery razy większy niż wyraz bk.
ale skąd wziąc a201 jak wzór jest podany do n =200 ?
19 paź 17:44
kamczatka: ?
19 paź 18:27
kamczatka:
19 paź 21:09
kamczatka: ?
20 paź 10:19
kamczatka: pomoże ktoś ?
20 paź 11:45
ICSP: Oni nie proszą ciebie o znalezienie wyrazu a201. Proszą Ciebie o znalezienie wyrazu
a201 − n
Skoro n jest określone od 1 do 200 to największy możliwy wyraz będzie równy :
b1 = a201 − 1 = a200
20 paź 11:49
kamczatka: a skąd wiadomo że n=1 ? i jak teraz obliczyć b190 ?
20 paź 11:52
ICSP: Podałem tylko przykład : /
b190 = a201 − 190 = a11
20 paź 11:53
kamczatka: ok dzięki wreszcie mi ktoś pomógł w tym zadaniu. A jak się zabrać za podpunkt b?
20 paź 11:56
ICSP: Szukamy takiego k ∊ N , 1 ≤ k ≤ 200
że wyraz ak = 4 * bk
ak = k2
bk = a201 − k
stąd dostajemy :
k2 = 4 *( 201 − k)2 Wystarczy policzyć z tego równania k
20 paź 12:04
kamczatka: ok dzięki.
20 paź 12:06