jaki zapis
pytanko: Jeśli od liczby 2−3 odejmiemy −3−2 to otrzymamy liczbę ujemną
2−3−(−3−2)= czy 2−3−(−3)−2
19 paź 17:33
jakubs: Według mnie to będzie tak:
19 paź 17:37
pytanko: ej ale rozszerzajac ulamek rozszerzasz rowniez licznik , u cb nie jest rozszerzony i dwa minusy
dalyby
plus, aale ogolem uwazasz ze opcja 1 tak?
19 paź 17:41
Piotr 10: jakubs dobrze zrobił
19 paź 17:42
19 paź 17:43
pytanko: | 1 | | 1 | | 9 | | 8 | | 17 | |
| −(− |
| )= |
| + |
| = |
| |
| 8 | | 9 | | 72 | | 72 | | 72 | |
LUB
| 1 | | 1 | | 9 | | 8 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 8 | | 9 | | 72 | | 72 | | 72 | |
19 paź 17:47
pytanko: Piotrze , tego nie podwazam, ale wynik powinien byc chyba inny
19 paź 17:57
Piotr 10: Tak masz rację pierwszy sposób dobry
19 paź 17:59
pytanko: tylko do konca nie wiem jak to zapisac, minusik wlaczyc pod potege czy nie?
19 paź 17:59
pytanko: dziekuje serdecznie
19 paź 18:00
jakubs: Aa według mnie to inaczej z pośpiechu źle przepisałem, bo" każda liczba ujemna podniesiona do
potęgi o wykładniku parzystym jest liczbą dodatnią."
nie jestem tego pewien w 100%, ale no tak mi się wydaje
19 paź 18:07
Piotr 10: Ale jak masz, np −32≠(−3)2
19 paź 18:08
pytanko: wlasnie tez pewna nie jestem, kolezanka przyszla z zadaniem z gimnazjum ,
a ja sama zglupialam, wydawalo mi sie ze skoro w poleceniu bylo tylko −3
−2
to minus sie do potegi nie zalapuje [czyli −3
−2), ale mogloby tez przynajmniej
teoretycznie wziete byc (−3)
−2 , pytalam sie w domu to kazdy by wzial (−3)
−2
ale wydaje mi sie ze mialam inaczej kiedys tlumaczone to wolalam sie upewnic,
jakubs błędy trafiaja sie kazdemu
i dziekuje za kazda chec pomocy
19 paź 19:39
pytanko: widze ze zdania sa podzielone , jednak ja zostaje na razie przy swoim
19 paź 19:41
Kaja: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 17 | |
−3−2=− |
| , więc na pewno będzie |
| −(− |
| )= |
| + |
| = |
| |
| | 9 | | 8 | | 9 | | 8 | | 9 | | 72 | |
19 paź 19:46
Antek: | | 1 | | 1 | |
Mnie sie wydaje ze zapis w tym zadaniu jest taki 2−3−3−2 = |
| − |
| i tak nalezy |
| | 8 | | 9 | |
odczytac to zadanie .
jesli by autor mial na mysli 2
−3−(−3)
−2 to by wyraznie to zapisal
19 paź 19:53
Mila:
−42=(−1)*42=(−1)*16=−16
(−4)2=(−4)*(−4)=16
19 paź 19:55
Kaja: Antek, ale my mamy odjąć −3−2 ,a nie 3−2
19 paź 19:56
Kaja: więc według mnie to ma być 2−3−(−3−2)
19 paź 19:57
Antek: Dobry wieczor Kaju

teraz wydaje mi sie ze bedzie tak jak piszesz , Ale zadajacy pytanie powinien dokladnie to
napisac . Przeciez w ksiazce to zadanie jest dokladnie zapisane
19 paź 20:02
Kaja: Dobry wieczór Antek

zgadzam się z Tobą − powinien dokładnie przepisać z książki. Ja tylko
analizuje to co zadający pytanie napisał. Trudno przecież żebym się domyślała co miał na
myśli
19 paź 20:06
pytanko: napisalam dokladnie to co bylo w poleceniu, doslownie przepisalam cale zdanie
19 paź 20:17
Kaja: w takim razie będzie tak jak ja napisałam
19 paź 20:20
pytanko: to bylo zadanie na Prawde Fałsz, zarowno w jednym jak i w drugim wychodzi fałsz,
chodzilo mi tu tylko o zapis tego w postaci równania jak wyglada to prawidłowo
19 paź 20:20
Kaja: tak, rozumiem, więc prawidłowy zapis jest taki jak napisałam.
19 paź 20:22
pytanko: 
dziekuje za rozwianie wątpliwości
19 paź 20:26
Kaja:
19 paź 20:26