najmniejsza wartość funkcji
Szymon: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x) = |2x +6| + |x −1|
19 paź 16:38
Antek: Narysuj wykres tej funkcji i zobaczysz jaka jest najmniejsza wartosc tej funkcji na wykresie
Rozwiazuj na przedzialach
19 paź 16:41
Szymon: hmm bedzie to 5 ?
19 paź 17:30
bezendu:
To będzie 5 tylko 4.
19 paź 18:33
PW: Nie trzeba nic rysować ani ustalać wzorów na poszczególnych przedziałach.
Wiadomo, że niezależnie od znaku 2x+6 i znaku x−1 funkcja
f(x) = |2x+6|+|x−1|
na każdym z przedziałów (−∞,−3], [3, 1] i [1,∞) jest funkcją liniową jako suma funkcji
liniowych.
Funkcja liniowa na przedziale domkniętym osiąga wartość maksymalną i minimalną na jego
krańcach, wystarczy więc policzyć
f(−3) = |2•(−3)+6|+|−3−1| = 4 oraz f(−10)=25 (wniosek: na przedziale (−∞,−3] funkcja jest
malejąca),
f(1) = |2•1+6|+|1−1| = 6 oraz f(10)=35 (wniosek: na przedziale [1,∞) funkcja jest rosnąca),
f(−3) = 4 < 6 = f(1), zatem f(−3) = 4 jest minimalną wartością funkcji.
To tylko propozycja, ja nie lubię tej dłubaniny przy ustalaniu wzorów na poszczególnych
przedzialach, więc wolę argumentację zawartą wierszach 2−5.
19 paź 20:34