Dany jest okrąg o równaniu x2+y2+8x−6y=0. Równanie stycznej do okręgu i równoległej do prostej
y=2x–3 może przyjąć postać:
a)−2x+y–11+55√5=0
b)y=2x+11+55√5
c)2x–y+11+55√5=0
d)y=2x+11–55√5
Byłabym wdzięczna jakby mi ktoś pomógł i wytłumaczył mi to
?
| |−4*2+3*(−1)+b| | ||
d= | = 5 | |
| √22+(−1)2 |
2 sposób
podstaw za y= 2x+b do równania okręgu x2+y2+8x−6y=0
otrzymasz równanie kwadratowe z parametrem "b"
Policz deltę w zależności od parametru "b" i przyrównaj Δ=0
wyznaczysz "b"
i wyznaczone "b" podstaw do równania stycznej : y= 2x+b