roówniania kwadratowe
zenosław: Rozwiąż równanie: (x−5)(x2+5x+25)=x(x2−4x)−124
czyli:
x3−100=x3−4x2−124
4x2+24=0
x2+6=0
delta > 0
i wychodzi mi, że nie ma rozwiązań
aaaaa w odpowiedziach jest, że x = −1/2 v 1/2
pomoże ktoś?
19 paź 15:52
Antek: (x−5)(x2+5x+25)=x(x2−4x)−124
x3+5x2+25x−5x2−25x−125=x3−4x2−124 i teraz licz
19 paź 15:59
zenosław: oho błąd znaleziony

5x25 to nie 100 tylko 125 heh − czyli wyjdzie 4x
2−1=0
delta = 16
czyli x1 = −4/8 = −1/2
i x2 = 4/8 = 1/2
dziekoweczka
19 paź 16:01
Antek: Tylko z e takie rownania kwadratowe czyli postaci ax
2−c rozwazujesz nie za pomoca delty
tylko za pomoca wzoru skroconego mnozenia (a
2−b
2=(a+b)(a−b)
U nasz 4x
2−1=0 to (2x−1)(2x+1)=0 to 2x−1=0 to x= ... lub 2x+1=0 to x=
jesli jednak nie widzisz tego wzoru skroconego mnozenia to licz delte jesli CI bedzie latwiej
19 paź 16:06
Antek: Tam ma byc czyli postaci aX2−c=0
19 paź 16:07