wyznacz monotoniczność ciągu
seb: Cześć, mam na studiach kartkówkę z monotoniczności ciągów. Uczę się co do tego ale nie rozumiem
jednej rzeczy, czemu nie kiedy w zadaniach na wyznaczenie monotoniczności ciągu o wyrazie
ogólnym, rozwiązują używająć wzoru an+1 − an a nieraz an+1/an ?
mam jeszcze takie przykładowe zadania jak a) an=7
n/n! b) an=n!/7
n c) an=8
n/(n+1)!
Czy umiałby ktoś je rozwiązać, abym zobaczył jakim sposobem się to robi? Z góry dziękuję
PW: Raz korzystają z
a
n+1>a
n ⇔a
n+1−a
n>0
a innym razem z
ale to drugie jest prawdą tylko dla wszystkich wyrazów dodatnich. Jeżeli więc mamy pewnośc, że
wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie (ujemne), to można dzielić i przyrównywać do 1 − często
jest to o wiele łatwiejsze niż badanie różnicy. Tak jest właśnie w podanych przykładach.