indukcja matematyczna nierówność
plopole: indukcja matematyczna nierówność
n!<(
n2)
n n większe lub równe 6
n=6
720<729 prawda
dochodzę do momentu
(
n2)
n*(n+1)<(
n+12)
n*
n+12
co zrobić następnie czy to już koniec zadania

proszę o wytłumaczenie
19 paź 15:37
plopole: :
19 paź 15:43
plopole: .
19 paź 15:48
plopole: .
19 paź 16:05
PW: | | k | | k | | (k+1)k+1 | | k | | (k+1)k+1 | |
( |
| )k(k+1)=( |
| )k |
| =( |
| )k |
| . |
| | 2 | | 2 | | (k+1)k | | k+1 | | 2k | |
Dowcip w tym, żeby pokazać prawdziwość nierówności
19 paź 16:09
plopole: totalnie tego nie rozumiem...
19 paź 16:42
plopole: można to jakoś prościej zrobić?
19 paź 16:43
plopole: troche to wazne, prosze o pomoc
19 paź 16:54
plopole: ...
19 paź 17:43
plopole: ...up
19 paź 17:59
plopole: up
19 paź 18:07
PW: Taka nierówność jest potrzebna, żeby dokończyć dowód tezy indukcyjnej:
| | k | | (k+1)k+1 | | 1 | | (k+1)k+1 | | (k+1)k+1 | |
( |
| )k • |
| < |
| • |
| = |
| = |
| | k+1 | | 2k | | 2 | | 2k | | 2k+1 | |
Albo tę nierówność uważamy za znaną, albo pojawiło się "zadanie w zadaniu" i trzeba to teraz
uzasadnić. Rzecz wydaje się oczywista:
| | 1 | | 2 | | 4 | | 1 | | 3 | | 27 | | 1 | |
a1= |
| , a2=( |
| )2= |
| < |
| , a3=( |
| )3= |
| < |
| , itd, |
| | 2 | | 3 | | 9 | | 2 | | 4 | | 64 | | 2 | |
ale dowód może nie być oczywisty, pomyśl nad nim (a może przy okazji liczby
e coś było na
ten temat?).
19 paź 19:35