matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
C:
Zaznacz na płaszczyźnie Gaussa:
π
4
< arg(
1
z
) <
π
2
~z
Jedyne do czego doszedłem to to, że
1
z
=
|z|
~z to liczba sprzężona do "z" |z| = r to moduł z liczby "z"
x
cosφ =
r
2
−y
sinφ =
r
2
i co dalej? Z góry dziękuję za pomoc.
19 paź 15:10
Sławek:
1
arg(
) = 2π − arg(z)
z
19 paź 15:41
Sławek:
π
π
< 2π − arg(z) <
4
2
19 paź 15:52
C:
Wykorzystując podany wzór wyszło mi, że arg(z) <
7π
4
i arg(z) >
3π
2
19 paź 15:55
C:
Dzięki za pomoc
19 paź 15:55