oblicz liczby rzeczywiste rozszerzenie LO
Sopel: cześć zadanko z rozszerzenia:
oblicz;
√11−6√2 + √11+ 6√2
wiem ze muszę użyć wzoru skróconego mnożenia ale nie wiem którego i w jakiej konfiguracji. O
ile dobrze kumam to gdyby + zastąpić mnożeniem to było by to a2− b2 tak?
19 paź 15:02
PW: Jest 2•3√2 − mamy podwojony iloczyn, a więc dodawane liczby to √2 i 3 − sprawdzamy:
(3+√2)2=32+6√2=√22=9+6√2+2=11+6√2.
Udało się.
19 paź 15:05
PW: Chochlik:
32+6√2+√22
(plus i znak równości są na tym samym klawiszu, przepraszam).
19 paź 15:13
Sopel: zauważyłem chochlika choć dalej kombinuje jak to doprowadzić do końca
19 paź 15:14
Sopel:
19 paź 15:14
Sopel: bo idotycznie mi wychodzi przekształcenie tego. skoro (3+√2)2 daje mi 11−6√2 to (3−√2)2
daje 11+6√2. a jak to dalej liczyć?
19 paź 15:19
PW: Mamy obliczyć √(11+6√2)2 = 11+6√2, bo wiemy że 11+6√2>0. Gdybyśmy nie wiedzieli, to
ostrożnie trzeba zapisać
√u2=|u|
− to się przyda pewnie przy drugim składniku.
19 paź 15:20
Antek: Pw CI juz praktycznie rozwiazal zadanie
Zauwaz ze 11+6√2=(3+√2)2 Teraz korzystasz z w wzoru √x2=|x|
czyli √11+6√2=√(3+√2)2=|3+√2|
11−6√2=(3−√2)2 rozpisz to tak samo i potem odejmnij
19 paź 15:21
Sopel: √11−6√2 + √11+ 6√2 = √(3−√2)2 + √3− √2)2 = pierwiastek skracam z potegą i zostaje =
3+3=6 ?
19 paź 15:22
Antek: do znaku rownosci masz dobrze potem juz niestety zle
=|3−√2|+|3+√2| = napisz
jakie sa zasady opuszczania wartosci bezwzglednej −−przypomnij sobie definicje wartosci
bezwzglednej
19 paź 15:28
Sopel: wartość bezwględna jest odległością na osi od np zera do naszego punktu czyli zawsze bedzie
wartością dodatnią natomiast przy odejmowaniu jeżeli nasz pierwiasetek ma większą wartość od
liczby zmieniamy znak na przeciwny
19 paź 15:41
Antek: Albo tak |3−√2| to 3−1,41≈1,59>0 wiec opuszczajac wartosc bezwzgledna nie znieniamy znaku
wiec |3−√2\=3−√2
To samo |3+√2| tu juz widzimy z e to co jest w srodku wartosci bewzglednej jest dodatnie wiec
opuszczajac wartosc bezwzgledna mie zmieniamy znaku czyli |3+√2|=3+√2
wiec dalej = 3−√2+3+√2=
19 paź 15:55
Sopel: pierwiastki się redukują i wychodzi 6?
19 paź 15:57
Antek: No i gitara
19 paź 16:07
Sopel: teraz to zaczyna wyglądać banalnie

przyznam wam się ze dopiero dzisiaj zdecydowałem się
zdawać rozszerzenie z matematyki. wiem ze przede mną dużo pracy ale zacięcie jak na razie mi
dopisuje.
w procesie nauki powstał kolejny problem
√6−2√5 +2 (
4√5 +1) = (1+
4√5)
2
wykaż L=P
√6−2√5 =
√(1−√5)
2 = −1+
√5
problem jest co zrobić z reszta
19 paź 16:18
Sopel: dziekuje Antek i PW za pomoc

\
19 paź 16:31
PW: A popatrz tak: 4√5 − t, wtedy √5 = t2 , może będzie łatwiej po zapisaniu równości "w
języku t"
19 paź 16:34