Czy ktos wie jak to rozwiazac? LOGIKA!
andre: p∨(q∧r)⇔(p∨q)∧(p∨r)
~(p⇒q)⇔(p∧~q)
p∨q⇔q∨p
p∧q⇔q∧p
4 paź 21:39
AROB: Pomogę. Pewnie masz sprawdzić prawdziwość tych wzorów.
4 paź 22:13
AROB: Pomogę. Pewnie masz sprawdzić prawdziwość tych wzorów.
4 paź 22:13
AROB: Pomogę. Pewnie masz sprawdzić prawdziwość tych wzorów.
4 paź 22:13
AROB: 1) p ⋁ ( q ⋀ r ) ⇔ ( p ⋁ q ) ⋀ (p ∨ r)
p q r q⋀r p⋁(q⋀r) p⋁q p∨r (p⋁q)∧(p∨r) p∨(q∧r)⇔(p∨q)(p∨r)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 1 1 1 1 1 1 1 1
1 1 0 0 1 1 1 1 1
1 0 1 0 1 1 1 1 1
1 0 0 0 1 1 1 1 1
0 1 1 0 0 1 1 1 0
0 1 0 0 0 1 1 1 0
0 0 1 0 0 0 1 0 1
0 0 0 0 0 0 0 0 1
Podobnie (ale prościej ) zrób następne.
4 paź 22:50
andre: tak mam sprawdzić ich prawdziwość

dzięki za pomoc lecz z tego wynika że to fałsz
5 paź 18:24
andre: p q r q⋀r p⋁(q⋀r) p⋁q p∨r (p⋁q)∧(p∨r) p∨(q∧r)⇔(p∨q)(p∨r)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 1 1 1 1 1 1 1 1
1 1 0 0 1 1 1 1 1
1 0 1 0 1 1 1 1 1
0 1 1 1 1 1 1 1 1
0 0 1 0 1 0 1 1 1
0 1 0 0 1 1 0 1 1
1 0 0 0 0 1 1 0 1
0 0 0 0 0 0 0 0 1
W którym zadaniu jest błąd?
5 paź 19:04
andre: W którym zadaniu jest błąd?
przepraszam za przesunięcie, lecz mi wyszło że to prawda już nic nie kumam
5 paź 19:07
Bogdan:
W obydwu rozwiązaniach są błędy
Przypominam:
1 ⋀ 1 = 1 1 ⋁ 1 = 1 1 ⇒ 1 = 1 1 ⇔ 1 = 1
1 ⋀ 0 = 0 1 ⋁ 0 = 1 1 ⇒ 0 = 0 1 ⇔ 0 = 0
0 ⋀ 1 = 0 0 ⋁ 1 = 0 0 ⇒ 1 = 1 0 ⇔ 1 = 0
0 ⋀ 0 = 0 0 ⋁ 0 = 0 0 ⇒ 0 = 1 0 ⇔ 0 = 1
5 paź 19:27
andre: dlaczego : 0 v 1 = 0 ?
5 paź 19:29
Bogdan:
Tak jest, poprawiam: 0 ⋁ 1 = 1.
5 paź 19:41
andre: ale ja dalej nie wiem gdzie popełniłem błąd?
czy mogę prosić o pomoc z tym zadaniem?
5 paź 19:44
Bogdan:
Sprawdź w swoim rozwiązaniu kolumnę: p⋁(q⋀r), tu masz błędy.
(p⋁q) ? (p⋁r) − jaki znak jest w zadaniu między nawiasami?
5 paź 19:56
andre: p∨(q∧r)⇔(p∨q)∧(p∨r)
5 paź 20:02
andre: ⋀
5 paź 20:02
andre: ma być zamiast 1−0 w dwóch ostatnich wierszach?
5 paź 20:16
Bogdan:
p⋁(q⋀r)
1
1
1
1
0
0
1
0
5 paź 20:44
andre: napisze jeszcze raz jak możesz to sprawdź będę wdzięczny Bogdanie
5 paź 20:47
andre:
p q r q⋀r p⋁(q⋀r) p⋁q p∨r (p⋁q)∧(p∨r) p∨(q∧r)⇔(p∨q)(p∨r)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 1 1 1 1
1 1 0 0 1
1 0 1 0 1
0 1 1 1 1
0 0 1 0 1
0 1 0 0 1
1 0 0 0 0
0 0 0 0 0
5 paź 21:00
andre: p∨(q∧r)⇔(p∨q)⋀(p∨r)
5 paź 21:01
Bogdan:
co to za znaczek w pierwszym nawiasie między q oraz r ?
5 paź 21:02
Bogdan:
Źle w kolumnie p⋁(q⋀r), podałem Ci tę kolumnę.
5 paź 21:04
andre: koniunkcji
5 paź 21:05
Bogdan:
To pisz znak koniunkcji, czyli ⋀.
5 paź 21:09
andre:
p q r q⋀r p⋁(q⋀r) p⋁q p∨r (p⋁q)∧(p∨r) p∨(q∧r)⇔(p∨q)⋀(p∨r)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 1 1 1 1 1 1 1
1 1 0 0 1 1 1 1
1 0 1 0 1 1 1 1
0 1 1 1 1 1 1 1
0 0 1 0 0 0 1 0
0 1 0 0 0 1 0 0
1 0 0 0 1 1 1 1
0 0 0 0 0 0 0 0
5 paź 21:32
AROB: I teraz jest już wszystko dobrze.

Przez jedną złą wartość w kolumnie q ∧ r zrobiłam tyle
zamieszania, przepraszam.
5 paź 22:18
Bogdan:
i teraz w ostatniej kolumnie są same jedynki
5 paź 22:26
AROB: Tak jest.
5 paź 23:07
Justyna: Czy może ktoś z Was pomóc mi rozwiązać te dwa zadania?:
1) (p→q ∧ ∼q) → r
2) (p→q) ⋀ (p → ∼q) → ~p
Z góry dziękuję za pomoc tym, co to rozumieją
1 sty 14:07