oblicz wartość wyrażenia
Buu: oblicz wartość wyrażenia
cos12π/2 + cos12π/3 + cos12π/4 + cos12π/6=
nie bardzo wiem jak się do tego zabrać
próbowałam tak: cos(12π/2 + 12π/3 +12π/4 + 12π/6)=cosπ(36/6 + 24/6 +18/6 + 12/6)= cos15π
i utknęłam
19 paź 14:28
Buu: .....
19 paź 14:48
Buu: odrobina uwagi
19 paź 14:57
C: Tam jest cos12π2 czy cos12π2?
19 paź 15:00
Buu: II opcja
19 paź 15:07
C: No to wychodzi:
cos6π + cos4π + cos3π + cos2π = ?
Teraz spójrz na wykres funkcji cosinus. Jest ona okresowa, co 2π jej wartości się powtarzają.
cos(2kπ), gdzie k∊C jest zawsze = 1.
cos(2kπ +1), gdzie k∊C jest zawsze = −1.
Czyli cos6π = 1, cos4π = 1, cos2π = 1 a cos3π = −1
Jak to zsumujesz, to wyjdzie 2.
19 paź 15:17
Buu: dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że uda mi się zrobić następne przykłady
19 paź 15:20
Buu: mam problem:
cos(−π/6) * tg(−5π/6)* sin(−π/3) *ctg(−2π/3)=?
19 paź 21:22