wykres funkcji liniowej
iza: wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkty A i B gdzie A = (1,6) , a B=(−3,−2). rozwiaz
rownanie
a) |f(2x)|=4
b) f[f(x)]=2x+10
19 paź 14:21
Janek191:
Np. a)
y = a x + b
A = ( 1; 6) , B = ( − 3; − 2)
więc
6 = a*1 + b
−2 = a*(−3) + b
−−−−−
6 = a + b
−2 = − 3a + b
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
6 − (−2) = a + b − ( − 3a + b)
8 = 4a
a = 2
−−−−
b = 6 − a = 6 − 2 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = y = 2 x + 4
więc
f(2x) = 2*2x + 4 = 4 x + 4
oraz
I f(2x) I = I 4 x + 4 I = I 4*( x + 1) I = 4* I x + 1 I
Równanie
4 *I x + 1 I = 4 / : 4
I x + 1 I = 1
x + 1 = − 1 lub x + 1 = 1
x = − 2 lub x = 0
==================
19 paź 15:09
Janek191:
Np. a)
y = a x + b
A = ( 1; 6) , B = ( − 3; − 2)
więc
6 = a*1 + b
−2 = a*(−3) + b
−−−−−
6 = a + b
−2 = − 3a + b
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
6 − (−2) = a + b − ( − 3a + b)
8 = 4a
a = 2
−−−−
b = 6 − a = 6 − 2 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = y = 2 x + 4
więc
f(2x) = 2*2x + 4 = 4 x + 4
oraz
I f(2x) I = I 4 x + 4 I = I 4*( x + 1) I = 4* I x + 1 I
Równanie
4 *I x + 1 I = 4 / : 4
I x + 1 I = 1
x + 1 = − 1 lub x + 1 = 1
x = − 2 lub x = 0
==================
19 paź 15:10