Indukcja matematyczna
Student UJ:

1) 6 I (n
3 −n)
2) 3 I (7
n−1)
19 paź 14:20
ICSP: zapisz inaczej 6 | n3 − n
19 paź 14:22
lola: n
3−n=n(n
2−1)=n(n−1)(n+1) iloczyn trzech kolejnych liczb z ktorych co najmniej jedna jest |2 i
dokladnie jedna |3 , może być ?
19 paź 14:29
Student UJ: dzieki wielkie
19 paź 14:30
lola: pozdrawia studentka uj
19 paź 14:31
Student UJ: jaki ten swiat maly
19 paź 14:33
lola: owszem

tak przy okazji może zajrzysz na moje zadanko,bo nikt nic nie poradził ?
19 paź 14:35
Student UJ: a drugie?
19 paź 14:35
Student UJ: niestety nie mialem tego jeszcze:(
19 paź 14:36
lola: indukcyjnie
n=1
7−1=6
dzieli 3 ; widać

n=n+1
zakładamy że 3 I (7
n−1)
teza : 3 I 7
n+1 − 1
7
n+1−1=7
n * 7 −1
19 paź 14:41
lola: jak zawsze muszę radzić sobie sama
19 paź 14:41
ICSP: 7 ≡ 1 mod 3
7n ≡ 1 mod 3
7n − 1 ≡ 0 mod 3
c.n.u.
19 paź 15:02