Eta:
Witam

równanie jest iloczynem równań stopnia trzeciego i równania stopnia drugiego
sprawdzamy ilość pierwiastkóww równania:
x
3 +3x
2 −4=0 rozkładamy lewą stronę na czynniki:
x
3 −x
2 +4x
2 −4=x
2( x −1) +4( x
2 −1) = (x −1)( x
2 +4x +4) = ( x +1)( x −2)
2
zatem : ( x −1)( x+2)=0
pierwiastkami są x = 1 i x = −2 −−−dwukrotny
skoro maja być dwa różne to; x = 1 lub x = −2 ( więc tylko dwa)
więc pozostaje podać warunek , by równanie:
( m−5)x
2 +( m−2) −1=0 miało dwa różne pierwiastki
i takie by były różne od 1 i −2
więc dla układu warunków :
1/ Δ>0 −−− są dwa różne, policz deltę i podaj rozwiązania tej nierówności
ze wzglądu na parametr m
2/ W(1) ≠0
3/W( −2)≠0
wybierz cz. wspólną tych warunków i podaj odp

PS: przepraszam , ale musiałam na chwilkę odejść od komputera