Liczby zespolone, wyznaczanie modułu i argumentu z postaci trygonometrycznej
Bartek: Pomocy! Wyznacz moduł i argument podanych liczb zespolonych: (1+itg fi)/(1−itg fi),
((1−itg fi)/(1+itg fi))n
19 paź 14:13
Godzio:
| | 1 + itgφ | | 1 − itgφ | | 1 + tg2φ | |
|z|2 = z z* = |
| * |
| = |
| = 1 |
| | 1 − itgφ | | 1 + itgφ | | 1 + tg2φ | |
Stąd |z| = 1
| 1 + itgφ | | 1 − tg2φ | | 2tgφ | |
| = |
| + i * |
| |
| 1 − itgφ | | 1 + tg2φ | | 1 + tg2φ | |
Warto znać wzory, które dosyć często się stosuje:
| | 1 − tg2φ | |
cos(2φ) = |
| |
| | 1 + tg2φ | |
Stąd arg(z) = 2φ
Czym będzie różnić się drugi przykład

?
19 paź 14:22
Bartek: |z|2 = z z* nie rozumiem
19 paź 14:33
Godzio:
z* to z sprzężone, to jest standardowy wzorek
19 paź 14:42
Bartek: uratowałeś mi życie
19 paź 14:43
Bartek: kurczę, to przecież logiczne
19 paź 14:46
Godzio:
19 paź 14:47
Bartek: ale nie uczyli nas tego
19 paź 14:48
Godzio:
Możesz liczyć standardowo
z = x + iy
|z| = √x2 + y2
Wyjdzie Ci to samo
19 paź 14:51
Bartek: tylko nie wiedziałbym co jest Re a co Im
19 paź 14:53
Bartek: sorry jednak wiedziałbym, dzięki bo zatrzymałem się na tym przykładzie
19 paź 14:56