Rozwiąz nierównośc
IIIgOOOr: Pomoze ktos

Rozwiaz nierownosc
a) log
228x − log
224x + log
222x <log
264
b)
√2x−1+1≥|2
x−1−1| + 2
4log
x√x
c) log
5−x(2x
2 − 5x +31)<2
19 paź 14:05
ICSP: i w czym problem?
19 paź 14:10
Godzio:
a) x > 0
log
28x = log
28 + log
2x = 3 + log
2x, log
2x = t (reszta analogicznie)
(3 + t)
2 − (2 + t)
2 + (1 + t)
2 < 6 dokończ
b) x > 0 i x ≠ 1
t ≥ |t
2 − 2| + 8
Rozwiąż to, pewnie wyjdzie sprzeczność, bo widać, że prawa strona będzie przewyższać lewą
19 paź 14:10
Piotr 10: w c) musisz rozpatrzeć dwa przypadki
19 paź 14:11
IIIgOOOr: ale tam w a) te logarytmy sa do kwadratu wyraznie napisalem. Oryginalnie miało byc log228x z
tym ze te dwojki maja byc w 1 kolumnie pionowej ale nie wiedzialem jak to napisac..
19 paź 15:00
Godzio:
No tak, a czy ja pominąłem te kwadraty

?
19 paź 15:02
IIIgOOOr: moj blad sora
19 paź 15:06
IIIgOOOr: w podpunkcie c jak zaczac? pomozcie bo logarytmy to nie moja dzialka..:<
19 paź 18:40
Kaja: zacznij od założeń czyli 5−x>0 i 5−x≠1 i 2x2−5x+31>0
19 paź 18:42
IIIgOOOr: dziedzine juz wyznaczylem ale jak sie wziac za nierownosc?
19 paź 18:51
Piotr 10: Pomagam
19 paź 18:58
Piotr 10: I przypadek, gdy to będzie funkcja rosnąca, a więc
x−5>1
x>6
Oczywiście tutaj musisz też wpisać te założenie, które masz już policzone
II przypadek, gdy to będzie funkcja malejąca
0<x−5<1
I te założenia
19 paź 18:59
Piotr 10: logx−5(2x2−5x+31) < logx−5(x−5)2 ⇒ Pierwszy przypadek
(2x2−5x+31)<(x−5)2
logx−5(2x2−5x+31) < logx−5(x−5)2⇒Drugi przypadek
(2x2−5x+31)>(x−5)2
Dalej poradzisz sobie ?
19 paź 19:02
IIIgOOOr: dzieki wielkie !
19 paź 19:03
Piotr 10:
19 paź 19:05