ciąg
lola: rozwiązanie rekurencji/postać jawna f.tworzącej cg
an=4an−1 − 4an−2
a0=6
a1=8
no to an=qn
qn=4q−4
q=2
zatem
an=a*2n + b*2n
a0=a+b
a1=a+b
widać że coś nie tak , pomoże ktoś ?
19 paź 14:00
Godzio:
Głowy nie dam, ale przy jednym podwójnym pierwiastku był inne schemat rozwiązywania tego
19 paź 14:05
lola: czy to (a+bn)q0n ?
19 paź 14:09
Godzio:
No to jest już bardziej sensowne
19 paź 14:11
lola: wtedy
a0=a
a1=(a+b)*2
stąd
a=6
12+2b=8
6+b=4
b=−2
an=4*2n
?
19 paź 14:13
Godzio:
an = (6 − 2n) * 2n
19 paź 14:15
lola: racja; dziękuje

a teraz poziom hard

czyli znaleźć równanie rekurencyjne definiujące cg
a
n=(1+sqrt2)
n + (1−sqrt2)
n gdzie n=0,1,...
tylko
jak to zacząć ...?
19 paź 14:19
lola: obliczyć najpierw a
0 czy a
1 ? nie bardzo wiem o co chodzi
19 paź 14:19
lola: a0=a1=2
19 paź 14:20
lola: hm?
19 paź 14:31
lola: up
19 paź 14:42
Godzio:
No ... Trzeba kombinować
19 paź 14:45
lola: Godzio koleszko poradź coś
19 paź 14:48
Vax: an+2 = 2an+1+an
gdzie a0 = a1 = 2.
19 paź 14:56
lola: dziekuję bardzo; tylko jak na to wpadłeś ? teraz to i ja to widzę
19 paź 14:58
Vax: Szukamy trójmianu kwadratowego o pierwiastkach 1+
√2 , 1−
√2, a ze wzorów Viete'a od razu
wynika, że jest to np x
2−2x−1. (Bo x
1+x
2 = 2 , x
1*x
2 = −1)
19 paź 15:00
Godzio:
A ja tu się głowię i rozwiązania nie mogę wpaść, a to przecież takie oczywiste
19 paź 15:02
lola: cg sie nam zamienił na f. kwadratową ? nie wiem tylko jak to sie ma do tego ze te nasze
pierwiastki sa do potegi n

wyjaśnisz jeszcze jaśniej ?
19 paź 15:12
Vax: Przyjrzyj się algorytmowi rozwiązywania równania rekurencyjnego postaci:
a
n+2 = Aa
n+1 + Ba
n
równaniem charakterystycznym danego równania jest t
2−At−B = 0, jeżeli t
1,t
2 są jego
pierwiastkami, to (dla t
1 ≠ t
2):
a
n = X*t
1n + Y*t
2n
dla pewnych współczynników X,Y.
W naszym zadaniu postępujemy po prostu od końca
19 paź 15:19
lola: Vax mistrzu dzięki bardzo

na dzisiaj koniec tych zadań

pozdrawiam
19 paź 15:24