wykres funkcji liniowej
iza: naszkicuj wykres i podaj zbiór wartości funkcji f określonej wzorem f(x) = √x2 −4x + 4 /
4−2x jak mam to zrobic?
19 paź 13:57
19 paź 14:01
iza: no i co dalej? wiem że jest to (x−2)2 / −2 (x−2)
19 paź 14:02
Lili9: D: 4−2x =/ 0
−2x=/−4
x=/2
R/(2)
19 paź 14:05
Antek: NO wlasnie nie jest to (x−2)
2 tylko |x−2| bo korzystasz z ewzoru
√x2=|x|
| | x−2 | |
√x2−4x+4=√(x−2)2=|x−2| i teraz dla x≥2 f(x)= |
| i jeszcze zalozenie ze |
| | −2(x−2) | |
4x−2≠0 to x≠.....
Dla x<2 f(x)=−x+2}{−2x(x−2)} zalozenie to samo
19 paź 14:13