Rafał28:
OK, tłumaczę
Bierzemy dowolne dwa różne argumenty z dziedziny x
1, x
2 takie, że:
x
1∊(−
∞, 0) i x
2∊(−
∞, 0) oraz x
1 < x
2
Z faktu, że x
1 < x
2 mamy x
1 − x
2 < 0
Teraz badamy różnicę wartości funkcji dla dwóch dowolnych argumentów x
1, x
2. Mamy:
| | 1 | | 1 | | (x2)2 − (x1)2 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = |
| = |
| | (x1)2 | | (x2)2 | | (x1)2(x2)2 | |
| | (x1 − x2)(x1 + x2) | |
= − |
| < 0 |
| | (x1)2(x2)2 | |
Trzeba ocenić jaki ten mianownik jest. Wychodzi nam, że jest mniejszy od zera.
x
1 − x
2 < 0 ( z założenia)
x
1 + x
2 < 0 (suma dwóch liczb ujemnych to liczba ujemna)
(x
1)
2(x
2)
2 > 0 (tutaj chyba oczywiste)
Funkcja jest rosnąca.
========================================================
Jeżeli x
1, x
2 należą do dziedziny funkcji, to:
− jeżeli dla x
1 < x
2 mamy f(x
1) < f(x
2) to funkcja jest rosnąca.
− jeżeli dla x
1 < x
2 mamy f(x
1) > f(x
2) to funkcja jest malejąca.
− mamy f(x
1) = f(x
2) to funkcja jest stała