matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie i nierówności logarytmiczne
logarytm:
Równania logarytmiczne − proszę o pomoc w rozwiązaniu
log3x
1)
= 2
log(x−2)
3log
2
x − 1
2)
= 2
logx
1
3)
log(x−9) + log
√
2x−1
= 1
2
19 paź 13:39
Janek191:
3)
1
log ( x − 9) + log
√
2x − 1
= 1 ; [ x − 9 > 0 i 2x − 1 > 0 ] ⇒ x > 9
2
log( x − 9)
1
2
+ log
√
2x − 1
= 1 log [
√
x − 9
*
√
2 x − 1
] = log 10
√
( x − 9)*( 2x − 1)
= 10 ( x − 9)*( 2x − 1) = 100 2x
2
− x − 18 x + 9 = 100 2 x
2
− 19 x − 91 = 0 Δ = 361 − 4*2*( −91) = 361 + 728 = 1089
√
Δ
= 33
19 − 33
x =
= − 3,5 < 9 − odpada
4
lub
19 + 33
x =
= 13 > 9
4
Odp. x = 13 ==========
19 paź 14:42