matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tryg
52:
a)
√
5sin2x−2
=sinx−cosx
x
b)sin
=1+|sinx|
2
4
c) |tgx+ctgx|=
√
3
d)|sin3x|−|cos3x|=1
π
5π
Zrobiłem tylko a) i wyszło mi x=
+kπ v x=
+kπ
12
12
19 paź 13:26
52:
UP1
19 paź 14:34
52:
UP2
19 paź 15:36
52:
UP3
19 paź 18:22
52:
UP4
20 paź 08:41
52:
UP5
20 paź 14:27
52:
UP6
20 paź 16:07
52:
UP7
20 paź 22:36
ICSP:
π
1
2
c) tgx + ctgx dla x ≠
; k ∊ C =
=
2
sinxcosx
sin2x
dalej nie powinno być problemów d) |sin3x| − |cos3x| = 1 ⇒ |sin3x| = 1 ∧ |cos3x| = 0 nad dwoma pozostałymi muszę pomyśleć
20 paź 22:44
ICSP:
x
w b) wystarczy rozwiązać : sin
= 1 ∧ |sinx| = 0
2
20 paź 22:46