Stereometria
aga: Znow stereometria, tym razem ostrosłup. Proszę o pomoc i wyjasnienie bo sie motam z tym
zadaniem

Wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 6. Sciany boczne tego ostroslupa
tworza z plaszczyzna podstawy kat o mierze 30stopni:
a) Oblicz objetosc ostroslupa.
b) Oblicz pole powierzchni bocznej ostroslupa ( calkowitej ).
i tu mam problem z zaznaczeniem kata

pomozcie i wyjasnijcie, dziękuję!
4 paź 21:00
Bogdan:

α − miara kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
a − długość krawędzi podstawy ostrosłupa.
| | 1 | |
R = |
| a√3 − długość okręgu opisanego na podstawie |
| | 3 | |
| | 1 | |
r = |
| a√3 − długość okręgu wpisanego w podstawę |
| | 6 | |
4 paź 21:08
aga: a dlaczego akurat takie wartosci R i r? przepraszam ale staram sie to zrozumiec by umiec
wytlumaczyc nauczycielce w razie co bo to zadania na prace
4 paź 21:12
aga: i czy sinusow i cosinusow moge uzyc wylacznie w trojkacie prostokatnym ? czy ogolnie we
wszystkich i czy prosta h jest pod katem prostym z krawedzia podstawy? wtedy moglabym obliczyc
krawedz boczna co za tym idzie pole 1 sciany i jeden podpunkt byl by z glowy, i skoro udaloby
mi sie wylicZyc to to i takze mialabym krawedz podstawy bo razy dwa patrzac na to ze h dzieli
krawedz na pol? mam pomieszane w glowie wlasnosci

i to jest najgrorsze. Przepraszam za
dziwne pytania
4 paź 21:17
Dżordż: Kąt będzie pomiędzy wysokością ściany bocznej a jedną z wysokością podstawy.
A − wierzchołek ostrosłupa
B,C,D − pkt tworzące podstawę (którą jest trójkąt równoboczny)
S − pkt na podstawie na który opada wysokość ostrosłupa
E − pkt na który opada wysokość jednej ze ścian
W takim razie mamy |AS| = H wysokość ostrosłupa i |AE|= h wysokość ściany bocznej.
W trójkącie ASE mamy
H/h=sin30
h=12
teraz jeszcze |SE| np z twierdzenia Pitagorasa
|SE|=√122−62
|SE|=18√3
i jest to 1/3 wysokości bo jego wysokości pokrywają się z dwusiecznymi, symetralnymi i
środkowymi, oraz dzielą się w stosunku 1 : 2 .
zatem wysokość trójkąta w podstawie to 54√3.
i ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego mamy, że krawędź podstawy a=108. no i potem
liczysz pole podstawy ze wzoru na pole trójkąta równobocznego i objętość ostrosłupa.
b) pole podstawy masz z pkt. a) a powierzchnię ściany bocznej liczysz ze wzoru na pole trójkąta
a**h/2 i mnożysz razy 3 (bo są 3 ściany bocznej)
4 paź 21:23
aga: dziekuje
4 paź 21:27
Bogdan:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Wysokość ostrosłupa opada na
podstawę w punkcie, który jest środkiem okręgu opisanego i środkiem okręgu
wpisanego w podstawę.
| | 1 | |
Jeśli długość boku trójkąta równobocznego jest równa a, to R = |
| a√3 |
| | 3 | |
Wysokość h jest wysokością ściany bocznej, ta wysokość jest nachylona do płaszczyzny
podstawy ostrosłupa pod kątem α = 30
o.
4 paź 21:31
Bogdan:
H = 6
| 6 | | 6 | | √3 | | 18 | |
| = tg30o ⇒ |
| = |
| ⇒ r = |
| |
| r | | r | | 3 | | √3 | |
| 18 | | 1 | | 6 | | 18 * 6 | |
| = |
| a√3 / * |
| ⇒ a = |
| = 36 |
| √3 | | 6 | | √3 | | 3 | |
| 6 | | 6 | | 1 | |
| = sin30o ⇒ |
| = |
| ⇒ h = 12 |
| h | | h | | 2 | |
| | 1 | |
Pole trójkąta równobocznego P = |
| a2√3 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
Objętość V = |
| * |
| *362√3 * 6 = ... |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
Pole powierzchni bocznej PB = 3 * |
| ah = 3 * |
| * 36 * 12 = ... |
| | 2 | | 2 | |
4 paź 21:43
aga: a dlaczego Bogdanie tg? ja cvos probowalam z sinusem moge tak, w sumie w tym mam problem z
wybieraniem odpowiednich trygonometrycznych wzorow nie rozumiem kiedy moze uzyc sinusa, kiedy
cosinusa a kiedy tg itd
5 paź 12:42