matematykaszkolna.pl
Stereometria aga: Znow stereometria, tym razem ostrosłup. Proszę o pomoc i wyjasnienie bo sie motam z tym zadaniem Wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 6. Sciany boczne tego ostroslupa tworza z plaszczyzna podstawy kat o mierze 30stopni: a) Oblicz objetosc ostroslupa. b) Oblicz pole powierzchni bocznej ostroslupa ( calkowitej ). i tu mam problem z zaznaczeniem kataemotka pomozcie i wyjasnijcie, dziękuję! emotka
4 paź 21:00
Bogdan: rysunek α − miara kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy. a − długość krawędzi podstawy ostrosłupa.
 1 
R =

a3 − długość okręgu opisanego na podstawie
 3 
 1 
r =

a3 − długość okręgu wpisanego w podstawę
 6 
4 paź 21:08
aga: a dlaczego akurat takie wartosci R i r? przepraszam ale staram sie to zrozumiec by umiec wytlumaczyc nauczycielce w razie co bo to zadania na praceemotka
4 paź 21:12
aga: i czy sinusow i cosinusow moge uzyc wylacznie w trojkacie prostokatnym ? czy ogolnie we wszystkich i czy prosta h jest pod katem prostym z krawedzia podstawy? wtedy moglabym obliczyc krawedz boczna co za tym idzie pole 1 sciany i jeden podpunkt byl by z glowy, i skoro udaloby mi sie wylicZyc to to i takze mialabym krawedz podstawy bo razy dwa patrzac na to ze h dzieli krawedz na pol? mam pomieszane w glowie wlasnosciemotka i to jest najgrorsze. Przepraszam za dziwne pytania
4 paź 21:17
Dżordż: Kąt będzie pomiędzy wysokością ściany bocznej a jedną z wysokością podstawy. A − wierzchołek ostrosłupa B,C,D − pkt tworzące podstawę (którą jest trójkąt równoboczny) S − pkt na podstawie na który opada wysokość ostrosłupa E − pkt na który opada wysokość jednej ze ścian W takim razie mamy |AS| = H wysokość ostrosłupa i |AE|= h wysokość ściany bocznej. W trójkącie ASE mamy H/h=sin30 h=12 teraz jeszcze |SE| np z twierdzenia Pitagorasa |SE|=122−62 |SE|=183 i jest to 1/3 wysokości bo jego wysokości pokrywają się z dwusiecznymi, symetralnymi i środkowymi, oraz dzielą się w stosunku 1 : 2 . zatem wysokość trójkąta w podstawie to 543. i ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego mamy, że krawędź podstawy a=108. no i potem liczysz pole podstawy ze wzoru na pole trójkąta równobocznego i objętość ostrosłupa. b) pole podstawy masz z pkt. a) a powierzchnię ściany bocznej liczysz ze wzoru na pole trójkąta a**h/2 i mnożysz razy 3 (bo są 3 ściany bocznej)
4 paź 21:23
aga: dziekuje emotka
4 paź 21:27
Bogdan: rysunek Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Wysokość ostrosłupa opada na podstawę w punkcie, który jest środkiem okręgu opisanego i środkiem okręgu wpisanego w podstawę.
 1 
Jeśli długość boku trójkąta równobocznego jest równa a, to R =

a3
 3 
 1 
oraz r =

a3
 6 
Wysokość h jest wysokością ściany bocznej, ta wysokość jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem α = 30o.
4 paź 21:31
Bogdan: H = 6
6 6 3 18 

= tg30o

=

⇒ r =

r r 3 3 
18 1 6 18 * 6 

=

a3 / *

⇒ a =

= 36
3 6 3 3 
6 6 1 

= sin30o

=

⇒ h = 12
h h 2 
 1 
Pole trójkąta równobocznego P =

a23
 4 
 1 1 
Objętość V =

*

*3623 * 6 = ...
 3 4 
 1 1 
Pole powierzchni bocznej PB = 3 *

ah = 3 *

* 36 * 12 = ...
 2 2 
4 paź 21:43
aga: a dlaczego Bogdanie tg? ja cvos probowalam z sinusem moge tak, w sumie w tym mam problem z wybieraniem odpowiednich trygonometrycznych wzorow nie rozumiem kiedy moze uzyc sinusa, kiedy cosinusa a kiedy tg itdemotka
5 paź 12:42