Ciąg (an) jest rosnącym ciągiem wszystkich liczb naturalnych, które przy dzielen
kamczatka: Ciąg (an) jest rosnącym ciągiem wszystkich liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 6 dają
resztę 3. Zatem ciąg (an) można określić następującym wzorem.
Odp to an=6n−3
Ale czemu nie an=6n+3 wtedy też jest rosnący ciąg.
19 paź 12:52
ICSP: dla an = 6n + 3 dostajesz a1 = 9 ale zauważ że liczba 3 również jest liczbą naturalną która
przy dzieleniu przez 6 daje reszte 3
19 paź 12:54
kamczatka: ale to dla 6n−3 też wychodzi reszta 3 jak podzielimy przez 6
19 paź 13:00
kamczatka: nie rozumiem tego zadania wytłumaczyłby ktoś ?
19 paź 13:38
kamczatka: ?
19 paź 17:41
kamczatka: nikt nie pomoże ?
19 paź 18:35
kamczatka: ?
19 paź 21:02