Rozwiąż równanie
ehh Adaś ;( help me!:
a)243x3−1=0
b) 5x3+525=0
c)(x+1)3=27
d)(44x−1)3=729
4 paź 20:57
Bogdan:
Zastosuj wzory skróconego mnożenia: a3 − b3 oraz a3 + b3.
Warto zapamiętać:
13 = 1
23 = 8
33 = 27
43 = 64
53 = 125
63 = 216
73 = 343
83 = 512
93 = 729
103 = 1000
4 paź 21:02
4 paź 21:03
Bogdan:
W a) powinno być: 343x3 − 1 = 0,
w b) powinno być: 5x3 + 625 = 0
4 paź 21:10
ehh Adaś ;( help me!: własnie nie

bagdan tak mam w podręcaniku napisane do a) ma mx0=1/7 do b) mam x0=−1/5
4 paź 21:24
Bogdan:
Podtrzymuję swoje zdanie.
| | 1 | |
343x3 − 1 = 0 / : 343 ⇒ x3 − |
| = 0 |
| | 343 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( x − |
| ) ( x2 + |
| x + |
| ) = 0 ⇒ x − |
| = 0 ⇒ x = |
| |
| | 7 | | 7 | | 49 | | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 1 | |
Czynnik x2 + |
| x + |
| ≠ 0, bo Δ < 0. |
| | 7 | | 49 | |
5x
3 + 625 = 0 / : 5 ⇒ x
3 + 125 = 0
( x + 5 ) ( x
2 − 5x + 25 ) = 0 ⇒ x + 5 = 0 ⇒ x = −5
Czynnik x
2 − 5x + 25 ≠ 0, bo Δ < 0.
4 paź 21:59
ehh Adaś ;( help me!: dzięki
4 paź 22:32
xyz: Dzieki
4 mar 19:08